Broj 1 životni osiguravatelj u BiH

Vienna osiguranje d.d. VIG: Broj 1 životni osiguravatelj u BiH

Datum objave: 07.02.2020

Vienna osiguranje d.d. VIG, članica Vienna Insurance Group (VIG) - najveće osiguravajuće grupaciju u Austriji, Centralnoj i Istočnoj Evropi,  je tržišni lider u sektoru životnog osiguranja u BiH. Istovremeno, ovo društvo je u posljednjih nekoliko godina i najnagrađivanije društvo za osiguranje u BiH. Tim povodom razgovarali smo sa gospođom Sabinom Mujanović, Predsjednicom Uprave Vienna osiguranja d.d. VIG.

 

Sudeći prema statistikama regulatorne agencije, čini se da je 2019. godina bila jako uspješna za Vienna osiguranje d.d. VIG?

 

U smislu realizacije prodajnog volumena tj. visine ostvarenog premijskog prihoda, Vienna osiguranje d.d. VIG je zabilježila rekord u svom dosadašnjem 17-godišnjem poslovanju u BiH. Naš uspjeh smatramo posebno značajnim jer je ostvaren u tržišno najtežim uslovima za rad životnih osiguravatelja. Naime, usljed već dugo prisutnog okruženja niskih kamatnih stopa i limitiranih mogućnosti ulaganja, kako u BiH tako i u svijetu, veliki je pritisak na generisanje dovoljnih finansijskih prihoda kojima bi se omogućili povrati po policama životnog osiguranja. Mi smo međutim posvećeni našoj poslovnoj filozofiji da danas činimo sve za bolje sutra naših osiguranika te smo dosljedni u tome bez obzira na izazove s kojima se susrećemo u svom radu. Jako sam ponosna na naš tim u Vienna osiguranju d.d. VIG, a koji je dokazao da je posvećenim radom, vrhunskom uslugom i nepresušnom energijom moguće prevazići sve izazove.

 

Kakva prilike vladaju na tržištu osiguranja kod nas, odnosno koji su glavni trendovi među osiguravateljima?

 

Usljed prethodno opisanih izazova za životne osiguravatelje, kontinuirano se inoviraju ponude proizvoda te se osiguranicima nude dodatne vrijednosti i usluge. Međutim, mnoga društva za osiguranje smanjuju svoju izloženost u ovom segmentu, a pojedina i prestaju prodavati tu vrstu osiguranja.

Generalno gledajući, u odnosu na okruženje, tržište osiguranja u BiH prednjači po broju osiguravajućih društava. U tom smislu, a obzirom na samu veličinu tržišta, neminovna su okrupnjavanja kojima svjedočimo. To ocjenjujem kao apsolutno pozitivan trend koji će dovesti do veće stabilnosti i perspektivnosti tržišta osiguranja te do povećanja ponude i kvaliteta usluga koje nudimo.

 

Šta očekujete od ove godine te koji su planovi Vienna osiguranja d.d. VIG te glavni ciljevi?

 

Nastavićemo raditi na inovaciji naših programa životnog i zdravstvenog osiguranja, a u narednom periodu pripremamo novosti i u drugim segmentima osiguranja u kojima do sada nismo bili prisutni. Na ovaj način želimo našim osiguranicima omogućiti one-stop uslugu tj. da na jednom mjestu, u Vienna osiguranju d.d. VIG ugovore zaštitu za sebe, porodicu, svoj dom i dr. Svakako ćemo nastaviti da promovišemo zdrav životni stil jer smo kroz naše društveno korisne projekte, koje sprovodimo već nekoliko godina zaredom, spoznali da postoji potreba kontinuirane i aktivne podrške zajednici. U tom smislu, jako smo ponosni na naš projekat „U zdravoj školi zdrava djeca“ kojim unapređujemo kvalitet života i zdravlja naših najmlađih, učenika osnovnih škola na teritoriji cijele BiH.

 

Kako se ekonomske prilike u našoj zemlji odražavaju na tržište osiguranja?

 

Kompleksan ekonomski ambijent BiH, neusaglašene entiteske regulative u mnogim segmentima, visoka stopa nezaposlenosti i nizak životni standard građana su svakako otežavajući faktori za svaku, a naročito za osiguravateljnu profesiju. To se najbolje ilustruje kroz činjenicu da dominantnu premiju osiguranja u BiH čini osiguranje od auto odgovornosti, jedino osiguranje koje je zakonski obavezno. Ovim se naša zemlja svrstava u red nerazvijenijih u kontekstu tržišta osiguranja.

U smislu životnih osiguranja, dodatni izazov predstavlja i nedovoljno razvijena svijest o istom te sve dok se sredstva budu ulagala u osiguranje s ciljem sticanja prinosa, a ne zaštite od nepredviđenih rizika, neće doći do značajnijeg napretka.

 

Na koji način se Vienna osiguranje d.d. VIG bori s odlivom stanovništva u našoj zemlji, time i nepovoljnim trendovima na tržištu?

 

Da, nažalost, svjedočimo poraznim statistikama o tzv. „odlivu mozgova“, a koje je u posljednje vrijeme još simptomatičnije jer se iseljavaju cijele porodice, dobro situirane i sa iznadprosječnim primanjima. Kao najčešći razlog se navode nesigurnost i besperspektivnost, a što nažalost ukazuje da se radi o sistemskom problemu koji se ne može riješiti samo angažmanom pojedinačnih kompanija. Međutim, ono što mi u Vienna osiguranju d.d. VIG svakako radimo na tom polju jeste da jako mnogo ulažemo u obrazovanje i profesionalni razvoj naših radnika, širimo naš tim shodno poslovnim potrebama, otvaramo nova radna mjesta i nudimo raznolike mogućnosti zapošljavanja. Vjerujemo da na taj način nudimo perspektivu te doprinosimo snižavanju stope odliva stanovništva, a koja trenutno predstavlja jedan od najvećih problema u BiH.  

 

Vienna osiguranje d.d. VIG je dobitnik brojnih priznanja kao što su Best Buy Award 2017/2018 - nagrada za najbolji omjer cijene i kvaliteta, “Customers’ Friend – Vrhunska izvrsnost“ u poslovanju te je i nosilac titule Najbolje životno osiguranje u BiH za 2018. godinu. Nižete uspjehe i nagrade jedne za drugim pa nas zanima tajna vašeg uspjeha?

 

Sve dosadašnje nagrade nisu došle slučajno i odraz su naše opredijeljenosti na kvalitetnu i profesionalnu uslugu klijentima koju obezbjeđuje naš vrhunski tim posvećenih profesionalaca. Te kompetencije kao i naš jednistven korporativni sistem vrijednosti, klijenti, struka i javnost prepoznaju te nas nagrađuju kako svojim povjerenjem tako i priznanjima. Sva ova priznanja nas raduju, ali i obavezuju da u budućnosti budemo još bolji te da kontinuirano obogaćujemo našu ponudu proizvoda, dajući dodatnu vrijednost uslugama koje nudimo.

Izvor (Klix.ba)