I SEZONA PROJEKTA

Proglašene pobjedničke škole projekta „U zdravoj školi zdrava djeca“

Datum objave: 05.05.2017

 05.05.2017. je projekat Vienna osiguranje (pod ranijim nazivom: Merkur BH osiguranje) "U zdravoj školi zdrava djeca", u kojem se 200 škola iz cijele BiH takmičilo sa projektima za razvoj zdravog životnog stila učenika, krunisan uručenjem nagrada u ukupnom iznosu od 18.000 KM.

Fond za implementaciju projekta Vienna osiguranja dobile četiri škole:
- Trećeplasirana O.Š. "Ivana fra Frane Jukića" iz Usore dobila je 3.000 KM za implementaciju projekta "Radom do zdrave hrane";
- Drugo mjesto i nagrada od 5.000 KM pripala je O.Š. "Sveti Sava" iz Istočnog Novog Sarajeva za projekat "Moja se zemlja zove planeta - Ja sam ravnopravni građanin svijeta'';
- Prvu nagradu od 10.000 KM podijelile su škole sa najvećim i istim brojem bodova stručnog žirija O.Š. "Puračić'' iz Puračića s projektom „Čista voda zdravo dijete" te O.Š. "Cazin II" iz Cazina za projekat "Park zdravlja".

Škole je odabrao stručni žiri u sastavu: Amela Ivković O' Reilly, nutricionistkinja, zatim Tomislav Cvitanušić, istaknuti promotor bh. sporta, Sabina Mujanović, direktorica Vienna osiguranja i prof. dr. Erol Kovačević, član tima za istraživanje zdravlja djece u bh. školama.

Na svečanom proglašenju pobjednika održanom u OŠ "Sveti Sava" u Istočnom Novom Sarajevu prisustvovali su i predstavnici i učenici iz dvadeset škola iz najužeg izbora, član žirija Tomislav Cvitanušić i izvršni direktor Vienna osiguranja, Borislav Doder te su osim četiri glavne, uručili i utješne nagrade.
Odličnoj atmosferi događaja su doprinijeli muzički I plesni performansi učenica, a predstavnici škola dobitnica su u svojim obraćanjima bili posebno emotivni. Rasima Selimović, direktorica O.Š. ‘'Puračić" je rekla kako će nagradni fond Vienna osiguranje obezbijediti čistu vodu za 460 mališana, koji se već godinama susreću sa nehigijenskim uslovima. Jednako sretni bili su i predstavnici O.Š. ‘'Sveti Sava'', čija je direktorica Danijela Mrda istakla kako je veliki broj djece s poteškoćama u razvoju učestvovao u kreiranju projekta. "Osim što će realizacija ljetnje učionice I sadnje biljnog vrta doprinijeti kvalitetnijem boravku djece u školi, ovaj projekat je potpuno I u duhu socijalne inkluzije".