PREDKVALIFIKACIONO TAKMIČENJE

Održane prve bh. ''Igre bez granica''

Datum objave: 26.05.2018

Prve ''Igre bez granica'' u Bosni i Hercegovini održane su 26. maja 2018. godine na trgu ispred tuzlanske dvorane Mejdan u sklopu druge sezone projekta ''U zdravoj školi zdrava djeca'' kojeg realizuje Vienna osiguranje (pod ranijim nazivom: Merkur BH osiguranje). Takmičilo se više od 100 učenika osnovnih škola iz cijele Bosne i Hercegovine i preko 2.000 učenika iz razreda koje su predstavljali, u timu sa svojim nastavnicima i roditeljima, kroz igru i zabavu, za besplatnu maturantsku ekskurziju koju im poklanja Vienna osiguranje.

Takmičenje je otvoreno jednom od najstarijih i najpopularnijih igara, „Trčanje u vrećama“, za koju je potrebno posjedovati sposobnosti poput spretnosti i brzine. Nakon prvih prikupljenih bodova, takmičenje je nastavljeno igrom „Luda trka“ u kojoj su se učesnici vrtili na stolicama, a zatim utrkivali. Posebne ovacije publike i uzbuđenje među učesnicima izazvala je igra ''Vodeni lanac'', u kojoj su učesnici imali zadatak presipanjem vode iz čaše u čašu napuniti veliku posudu koja se nalazi iza takmičara. Takmičenje je završeno igrom ''Finding Logo“ u kojoj je bilo potrebno zavezanih očiju pravilno složiti logo Vienna osiguranja.

Plasman u finale osvojilo je 6 najboljih ekipa po broju ostvarenih bodova, i to učenici osmih razreda: O.Š. ''Aleksa Šantić'' iz Ugljevika, O.Š. ''Ćamil Sijarić'' iz Sarajeva, "Katolički školski centar" Sarajevo, O.Š. ''Kiseljak II'' iz Zabrđa, O.Š. ''Osman Nakaš'' iz Sarajeva te "Prva osnovna škola" iz Živinica.

Finalno takmičenje će se održati u subotu, 02. juna 2018. godine, na platou Sarajevo City Centra u Sarajevu, s početkom u 11:00h.