BUSINESS MAGAZIN, INTERVJU SA SABINOM MUJANOVIC, DIREKTORICOM VIENNA OSIGURANJA

Ocjena poslovnog ambijenta 2018. godine

Datum objave: 24.12.2018

Kako ocjenjujete poslovni ambijent u BiH tokom 2018. godine uopće?

“Iako se i u 2018. godini očekuje rasta GDP više od tri posto, stepen ekonomske aktivnosti realnog sektora je na nezavidnom nivou. Kao rezultat limitiranog potencijala, kreditne aktivnosti banaka su ograničene, njihova likvidnost je velika, a što dalje vrši ozbiljan pritisak na finansijskom tržištu zemlje. Najbolji primjer je nedavno okončana emisija petogodišnjih obveznica Federacije BiH sa prosječnim godišnjim prinosom od 0,9 posto ?!”

S kojim izazovima u poslovanju ste se susretali u prethodnoj godini?

“S obzirom na to da je Vienna osiguranje dominantno životni osiguravatelj te da u svom portfoliu broji više od 200.000 ugovora o osiguranju, okruženje niskih kamatnih stopa u zemlji te regulatorni limiti plasmana na EU tržišta koja već bilježe oporavak u smislu visine prinosa, bili su najveći izazovi u protekloj godini. Međutim, i pored svega, uspjeli smo realizirati čak i veće od planiranih povrata na ulaganja sredstava naših osiguranika”.

Koji je to najprioritetniji ekonomski potez koji bi nova vlast trebala preduzeti s ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta?

“Mnogo je stvari koje predstavljaju prioritet u našoj zemlji, od oživljavanja nekadašnjih vrhunskih proizvodnih giganata do harmonizacije entitetskih propisa kojim bi se poslovni ambijent učinio atraktivnijim kako za domaće tako i za inostrane privrednike. Međutim, s obzirom na to da su to procesi koji traju, najprioritetnije je da što prije zaustavimo odliv stručnjaka i mladosti iz zemlje generalno. Iako se ovo možda ne čini ekonomskim pitanjem, lično smatram da to itekako jeste ekonomski problem, jer ako sutra i uspijemo stvoriti dobru poslovnu infrastrukturu, nećemo imati adekvatnih kadrova koji će osigurati rast i prosperitet”.