Knjižni fond školskih biblioteka ZE-DO kantona uvećan za 6 hiljada knjiga

Datum objave: 17.06.2021

U saradnji s Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona i Pedagoškim zavodom Zenica, Rotay Club Zenica realizira projekat “Povećanje čitalačke pismenosti učenika osnovnih škola u Zeničko-dobojskom kantonu“.

U prvoj godini realizacije projekta obuhvaćene su 22 osnovne škole u opštinama: Tešanj, Usora, Doboj Jug, Maglaj, Zavidovići i Žepče. Zahvaljujući projektu, knjižni fond školskih biblioteka ovih osnovnih škola uvećan je za oko 6.100 knjiga za lektiru.

Gđa Mensura Beganović,  predsjednica Rotary kluba Zenica naglasila je cilj i sveobuhvatnost ovog veoma važnog projekta: „Cilj ovog projekta je da se, uz pomoć nastavnika u svih 59 osnovnih škola ZE-DO Kantona, učenici vrate čitanju knjiga i nauče kritički razmišljati. U te svrhe, svakoj školi smo donirali komplet od oko 200 knjiga za lektiru koje su škole odabrale u skladu s nastavnim planom i programom. Škole koje su imale oko hiljadu učenika, dobile su po 400 knjiga.“

U okviru projekta, Pedagoški zavod Zenica organizira seminare za oko 120 nastavnika razredne i predmetne nastave na temu metodologije i strategije za poboljšanje čitalačke pismenosti s krajnjim ciljem razvoja životnih vještina povezanih s komunikacijskim vještinama i kritičkim razmišljanjem učenika. Projekat će trajati 3 godine i njegova vrijednost je oko 124.000 USD, a planirano je da ce na kraju trogodišnjeg projekta knjižni fond školskih biblioteka biti uvećan za skoro 16.000 knjihga za lektiru. U finansiranju projekta učestvuju Rotary Club Zenica, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona, Rotary Club Beč, Rotary Distrikt 1910 sa sjedištem u Beču i Global fond Rotary Fondacije sa sjedištem u Čikagu. Partner u projektu je bosansko-hercegovačko-austrijsko kulturno društvo MEDO.

Projekat su velikodušno podržali prijatelji iz Rotary kluba Beč, Vienna Insurance Group, Wiener osiguranje VIG, Vienna osiguranje VIG, a Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona i Pedagoški zavod Zenica pokazali su puno razumijevanje i spremnost na saradnju.

„Vjerujemo da ćemo uspješno realizirati cjelokupan projekat na zadovoljstvo učenika i njihovih nastavnika koji se u ovim specifičnim uvjetima rada, zbog pandemije virusa COVID-19, nose sa brojnim izazovima. U prvoj godini projekta nastavnici i učenici koji sudjeluju u projektu prepoznali su značaj i korist ovog projekta i pokazali spremnost i visok nivo entuzijazma u njegovoj realizaciji. Ova donacija je izuzetno obradovala i učenike koji su se nakon dužeg perioda nedavno vratili u učionice. Pripremili su nam topao prijem u svojim školama, predali smo im lektirne knjige, a najaktivniim učenicima uručili smo novčane nagrade i prigodnu knjigu.“ – dodala je gđa Mensura Beganović,  predsjednica Rotary kluba Zenica.