Međunarodni dan djeteta

Djeco, sretan vam Međunarodni dan djeteta!

Datum objave: 20.11.2019

Na današnji dan tačno prije 60 godina je Generalna skupština UN-a usvojila Deklaraciju o pravima djeteta, a na isti dan, 30 godina kasnije usvojena je i Konvencija o pravima djeteta. Ova Konvencija je najviše puta ratificirani dokument o ljudskim pravima u cijelom svijetu, a od 1992. godine ista je u primjeni i u Bosni i Hercegovini.

20. novembar se širom svijeta obilježava kao Međunarodni dan djeteta te se tim povodom odvijaju aktivnosti koje promoviraju dobrobit djece i njihova prava, ali se isti obilježava i kao dan prijateljstva i razumijevanja među djecom. Na odraslima je da provode i podstiču prava djece, da uključe djecu u te aktivnosti te da čine svijet boljim mjestom za život djece.

Iz tog razloga, kao roditelji i kao društveno odgovorna kompanija, sretni smo da već treću godinu zaredom kroz projekat „U zdravoj školi zdrava djeca“ Vienna osiguranje VIG daje kontinuiran doprinos u stvaranju poticajnog okruženja u kojem djeca mogu živjeti zdrav i aktivan život.

Stoga, našim dragi školarcima, učesnicima i pratiocima projekta „U zdravoj školi zdrava djeca“, našim malim osiguranicima te svoj drugoj djeci svijeta, želimo sretan Međunarodni dan djeteta!